School thing



Lumea noastra este plina de lucruri uimitoare si uneori ciudate legate de geografie si geologie. Atat de multe, incat s-ar putea ca niciodata sa nu aflam toate secretele pe care natura le tine ascunse. Iata mai jos cateva dintre aceste lucruri uimitoare despre geografie, geologie si pamant.

1. Al doilea cel mai lung nume geografic este “Taumatawhakatangihangak oauauotamateaturipukaka pikimaungahoronukupokaiwhe nua kitanatahu” (85 de litere) si este numele unui deal din Noua Zeelanda iar traducerea ar fi “locul unde Tamatea, omul cu genunchi mari, care aluneca pe versanti, se catara si inghitea munti, cunoscut ca mancatorul de pamant, ii canta la fluier iubitei lui”. Era cel mai lung nume pana recent, cand a fost surclasat de catre "Krung thep maha nakorn amorn ratana kosin­mahintar ayutthay amaha dilok phop noppa ratrajathani burirom udom rajaniwes­mahasat harn amorn phimarn avatarn sathit sakkattiya visanukamprasit" in Tailanda (163 de litere).
***daca vrei sa vezi mai multe, try this.

2. Lesotho, Vatican si San Marino sunt singurele tari inconjurate de alta tara.

3. Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll llantysiliogogogoch este cel mai lung nume de sat din lume si se afla in Tara Galilor. (curios cum se pronunta?? click here.)

4. Cel mai scurt nume a unui loc este ‘Å’ si se gaseste atat in Suedia cat si in Norvegia. In limbile scandinave ‘Å’ inseamna “rau”. Semnele stradale cu acest nume sunt furate extrem de des tocmai pentru raritatea lor.

5. Cel mai mare oras din lume (calculand suprafata) este Hulunbuir din Mongolia care se intinde pe 263,953 km patrati.

6. Cea mai ridicata temperatura inregistrata vreodata a fost in El Azizia din Libia de 58 grade Celsius, cea mai scazuta a fost de -56 grade Celsius inregistrata in Vostok, Antarctica. Cea mai ridicata temperatura medie se inregistreaza in Australia de Vest, adica 36 grade Celsius.

7. Cu toate ca Everest are cea mai inalta altitudine luand in calcul nivelul marii, Muntele Chimborazo-Ecuador este cel mai aproape de ceruri.

8. Alaska este cel mai la nord, est si vest stat al Americii.

9. In 1811 si 1812, trei cutremure de circa 8 grade pe scala richter, au facut ca raul Mississippi sa curga invers. Tot aceste cutremure au creat si lacul Reelfoot din Tennessee.

10. Padurea amazoniana produce mai bine de 20% din cantitatea de oxigen din lume.

11. Desi pare ciudat, Antarctica este, de fapt, un desert. Precipitatiile medii anuale sunt de circa 5 cm,iar umiditatea este mai scazuta decat in desertul Gobi.

12. Canada are mai multe lacuri decat restul lumii la o lalta.

13. Dupa Varsovia, Chicago are cea mai numeroasa populatie poloneza din lume.

14. Istanbul este singurul oras care se afla pe doua continente.

15. Porecla New York-ului, "The Big Apple", a fost data de catre muzicienii de jazz in anii '30 care foloseau cuvantul "apple" pentru a denumi orice oras. Cum New York-ul era un oras mare si important in care sa cante, l-au numit The Big Apple.

16. Siberia contine mai bine de 25% din padurile lumii.

17.

1 comentarii:

Octav spunea...

interesant. recunosc ca nu stiam ce ai scris mai sus :">